sampionkosmaja  

SRPSKI VISOKOLETACI  GSS-268                       DOBRO DOSLI

Novosti i tekstovi o SVL

KRUZNI LET

Posted by kekicmilan1984 on December 26, 2012 at 5:10 AM

KRUZNI LET

 

Ponikavsi na nasim prostorima kao svedok mesanja civilizacija srpski visokoletac je postao nacionalno blago od vrhunske vrednosti. Decenijama su odgajivaci ove plemenite ptice uzivali u specificnom letu trudeci se da povecaju vreme njegovog zadrzavanja u vazduhu, ali ne zeleci da tu osobinu pretpostave njegovom njegovovom specificnom nacinu letenja. Svaki pokusaj ukrstanja dovodi do izmene osnovnih osobina u vecoj ili manjoj meri , bez obzira sto u krajnjoj liniji produzava vreme leta. Zato je neophodno poznavati osobine pravog srpskog visokoletaca , kako bi svaku nepravilnost na vreme uspeli da predupredimo i eliminisemo.

 

NACIN LETA

 

Nas visokletac dize se u jata koje broje najmanje pet ptica . Penje se u spirali uvek prema gore. Gledano sa zemlje leti uvek kruzno. U roku od dva sata mora da postigne propisani vis. To podrazumeva da se nadje na visini na kojoj se neprimecuje rad krila . Od toga trenutka meri se njegovo vreme , koje mora da iznosi najmanje polovinu od ukupnog - provedenog u vazduhu . Znaci, golub sme i da se nadje ispod propisane visine ,(kada se vidi rad njegovih krila) , ali mora da se opet podigne navise i da tamo ostane! Golub mora da provede u vazduhu najmanje cetri sata. Nakon toga, kada ispuni neophodne uslove, ucestvuje u pravom nadmetanju. U vazduhu , srpski visokoletac mora da se krece kruzno i da bude u vidokrugu sudija , koje su zaduzene za pracenje leta. Moguca su i odstupanja, ali to zavisi od sudijskog ubedjenja, a i od razloga koji su doveli do odstupanja. Kad "izleti" koliko moze, golub se vraca kuci. I tada, kao i na pocetku, spiralno se spusta, koristeci vazdusne struje. Kada se nadje na svom golubarniku, za njega je takmicenje zavrseno .

 

STANDARD

 

Postojbina: uza Srbija, a poreklo vodi od domacih golubova i turskih letaca. Rasa je formirana oko 1800godine.

 

Opste osobine: Osnovna odlika rase je visok, dug kruzni i grupni let. Telo mu je jako, ali ne ni krupno ni sitno, odaje utisak "zauzdanog konja".

 

Glava : Srednje velicine, zaobljena, celo dosta izbaceno i siroko. Kapa bogata, moze biti siroka, loptasta i siljasta.

 

Oci: Biserne boje , a kod belih i sarenih s belom glavom ,tamne. Ocni okviri su dupli , bledo zute boje do sivoplavicaste , u zavisnosti od boje perja.

 

Kljun: Snazan ,srednje duzine , malo povijen , u koleraciji s bojom perja . Preporucljiva je svetla boja kljuna i kod tamnih boja perja . Nozdrve su nenaglasene , belo napuderisane.

 

Vrat: Srednje duzine i snazan

 

Prsa: Siroka , snazna i zaobljena.

 

Krila: Duga ,siroka ,snazna , priljubljena uz telo, leze na repu.

 

Rep: Dugacak,duzi od krila kompaktno nosen u blagom padu , sadrzi od 12-16 pera.

 

Noge: Srednje duzine ,snazne , neoperjane, ruzicaste boje . Boja noktiju odgovara boji kljuna.

 

Ledja: Zaobljena i u istoj ravni s repom.

 

Perje: Cvrsto sjajno i glatko , dobro prileze uz telo.

 

Boje:Javljaju se jednobojni primerci u svim bojama, kao i mnostvu kombinacija boja i sara . Uobicajeni su specificni nazivi boja i kombinacija boja, koji poticu jos iz turskog doba.

 

GRESKE: Nepostojanje visokog leta i neispunjavanje minimalnog vremena leta ,cetri sata. Suvise krupno ili sitno telo , mala glava, uzano celo, plitka i duboko usadjena kapa , zute i crvene oci , crveni ocni okviri , dug i tanak kljun , taman kljun , dug i tanak vrat, uzana prsa, viseca krila , kratak i nekompaktan rep, operjane noge meko , labavo perje , neodredjene boje i neravnopravne sare.

 

VELICINA PRSTENA : IV. Sreten Karalic

 

Milos Stojanovic 9.jul 1993 ZOV

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments